A környékről


Erdőbénye a tokaj-hegyaljai borvidék szívében egy hegyekkel körbevett kis medencében fekszik. A képzőművészeti workshopok mellett rengeteg plusz programot tartogat a környék. A falu több százéves múltját a bortermelés, a kőfaragás és a kádármesterség határozta meg, melyek emlékeire mindenhol rábukkanhatunk. A település határában elhagyatott kőbányák és rengeteg szőlő található. Az utakat pincelejáratok szegélyezik, ezek a falu alatt található több km hosszú pincerendszerbe torkollanak bele. Bényén több mint 10 borászat működik, sok közülük nemzetközi színvonalú, és nyitvatartási időben mindig szívesen várják a vendégeket. Ezen felül van kocsma, három kisbolt és kínai mindenes is, amik minden igényt kielégítenek. Helyi termelőktől vehetünk juh- és kecskesajtot az esti borozgatásokhoz. A falu látképét meghatározó Mulató hegyre is érdemes felkapaszkodni, onnan csodálatos panoráma nyílik az egész környékre és a bányatóra, amiben akár fürdeni is lehet. De egy szimpla faluban tett séta is élményekkel teli lehet, vannak itt elhagyatott házak, zsidó temető, régi kőbányák. Mivel csodálatos természeti környezet veszi körbe Bényét, kirándulni is lehet, igény esetén ásványkereső túrára is lehet indulni. Akinek van lehetősége, az hozzon biciklit, mert azzal könnyen bejárható az egész környék. 

 

Az Köz.kemp egyik főhadiszállása a Gordius Pince lesz Nyíri Julianna és családjának pincészete, ami a Füveskerttől 5 perc sétára található. A Gordius Pince helyi szinten talán a legkisebb, családi és baráti alapokon nyugvó borászat. A pince a falu központjában található, amihez ház, kert és feldolgozóüzem tartozik, mindez anyai ági felmenők öröksége.

A megkeresésünkre Juli szívesen felajánlotta, mint lehetséges helyszínt, hiszen sok szempontból ideális egy alkotótábor megrendezésére. Itt lehetőség van vetítésre, előadásokra, beszélgetésekre, fotólabor kialakítására, pihenésre és persze igény esetén a pincészet bemutatására, borkóstolásra, helytörténeti kalandozásokra.