2017

Az alkotótáborban négy workshop közül lehet választani, melyeket Németh Hajnal, Esterházy Marcell és Igor & Ivan Buharov vezetnek (részletes leírás lejjebb). Ezen felül idén már lesz egy kimondottan elméletiseknek szóló csoport is Mucsi Emese vezetésével, akik az alkotói workshopokkal együttműködve, illetve külön fognak dolgozni. A cél egy fanzine elkészítése a tábor tematikájából és a workshopok mentén Szigeti Árpi (Hurrican press) közreműködésével.
Szívesen látunk ezen felül mindenkit, aki a workshopok keretein kívül, egyénileg szeretne dolgozni, ebben az esetben is lehetőség van konzultációra, bemutatkozásra. Várjuk azokat is, akik csak pihenésre, kikapcsolódásra vagy társasági életre vágynak, akár csak pár nap erejéig.

Fodor Dániel Jánosnak köszönhetően idén is biztosítunk egy profi fotólabort nektek. Nyersanyagról mindenki gondoskodjon magának, de korlátozott mennyiségben a helyszínen is lehet vásárolni Foditól.

 

‘17 – UTÓPIA / DISZTÓPIA

A témaválasztás nem titkolt célja, hogy elindítsunk egy alkotói diskurzust arról, hogy milyen világban szeretnénk vagy éppen nem szeretnénk élni. A kultúra egyik feladata az, hogy a képzelet segítségével teret alkosson a közös gondolkodáshoz és cselekvéshez, a valóság komplexitása viszont gyakran leblokkolja a képzeletet. Az elszigetelt, koncentrált környezet és közösség egy jó alkalom az utópia/disztópia fogalompár kibontására illetve alkotások létrehozására workshopok, vetítések és beszélgetések segítségével. A jelenben megfigyelhető tendenciákból és jelenségekből kiindulva szeretnénk ebben a 9 napban együtt gondolkodni az utópia/disztópia fogalmak mentén.

WORKSHOP VEZETŐK

Esterházy Marcell

Kollektív Terep | Szeretném, ha mindenki hozna magával egy 5 darabból álló “túlélőkészletet”. 5 olyan tárgyat, anyagot, szerszámot, eszközt, ami nélkülözhetetlen számára a művészeti praxisában, vagy épp ellenkezőleg, sosem merült fel korábban annak használata. Egy olyan installációt szeretnék közösen létrehozni, melynek egyes elemeit mindig közösen beszélnénk meg, és ahol a hozott tárgyakon kívül csak és kizárólag helyben talált tárgyakat használnánk fel. Lesz ami lesz.

Az én hozott tágyaim/eszközeim: szigszalag, vízfesték, Opinel bicska, izolációs fólia, faragasztó

Igor és Ivan Buharov

Közös szuper 8-as filmet készítünk.
Kisérlet a kommersz kísérletek ellen.
Minden tudati korlát áthágva.
A szökésvonalak megtalálása.
Az állatok lázadása, azaz mire emlékszik az osztriga.
Mikrodózista utópiák.
Álomjóga gyakorlatok.
Szabadság, mint szarkazmus.
Tabulista frissítése.
Nekrorealizmus, Yevgeny Yufit munkássága.

Mucsi Emese

INK LOW

2185. Ötmillió köbmérföld jég olvadt a tengerbe, a korallok kifakultak, az ivóvíz drágább az aranynál. Az összes operációs rendszer problémát talált, és örökre leállt. Minden könyv elégett. A világon mindössze két tintapatron és egy csomag bontatlan A3-as maradt az egykori Afrika mellé vándorolt Kárpátok alatt. Itt készül az emberiség utolsó sajtóterméke.

Miről írnál, ha tudnád, hogy ez az utolsó dolog, amiről lehet? Ha te írnád le a Földön az utolsó betűt, ami nyomtatásba megy?

Koncentráció, sallangmentesítés, letisztázás, rangsorolás, sűrítés, pont. Most kiderül, hogy mi az, ami tényleg érdekel.

Szakmai „Before I die” – és csak egyet mondhatsz.
Összpontosítás level 2185.
Kiadvány a világ végén.
A művészettörténet vége…
Az emberiség portfóliója.
Időkapszula.
Such art, very print, so culture, wow.

Németh Hajnal

„Playground Psychotics” | A tábor ideje alatt olyan különböző műfajú munkákat szeretnék a résztvevőkkel – egyénileg vagy közösen – létrehozni, melyek a tábor folyamán több, felvételre kerülő előadás keretében valósulnak meg. Az előadás lehet egyéni szegmensekből felépülő folyamat, de lehet egy közösen felépített és bemutatott darab is. A prezentáció médiuma szabadon válaszható, lehet performansz, happenig, koncert, felolvasás, landart, hang-, vagy tárgyinstalláció. Ami közös a külöböző formát öltő darabokban, az a kiindulás: szöveges munkát veszünk alapul és dolgozzunk fel. A feldolgozásra szánt szöveg szabadon válaszható, lehet idézet vagy saját írás, lehet egy teljes mű vagy egy töredék. Bármilyen műfajú szöveget használhatunk: verset, prózát, újáscikket, interjút, hirdetést, manifesztumot, történeti vagy tudományos leírást.
A folyamatban mindent dokumentálunk, amit érdekesnek találunk, fotó, hangfelvétel vagy videó alkalmazásával. Ehhez technikai eszközt hozzatok magatokkal.

„Playground Psychotics is a two-CD live album by Frank Zappa and the Mothers of Invention.
It was originally released in 1992 through his mail order label, Barking Pumpkin.”

IDŐPONT

2017. 06. 24 – 07. 02

HELYSZÍN

Erdőbénye (Tokaj borvidék)

Köz.kemp’17 alkotótábor performansz Németh Hajnal közreműködésével
Rendezte: Lázár Dóra
Előadja: Hevesi Judit
Zene: Orgon Albert

 

A Film – a Buharov mozgóképes workshop szuper 8-as nyersanyagra készült filmje az utópia-disztópia tematika mentén

Kiállítás a workshopokon létrejött munkákból a Labor Galériában, 2017.07.19.